• Wij verzenden naar België en Nederland. Gratis verzending in regio Mechelen - Boortmeerbeek en vanaf 50,- EUR in de rest van België en Nederland!

    NutriBreak

    Isomaltulose tijdens het sporten
    Het gebruik in sportdranken

    Geregeld krijgen we de vraag hoeveel isomaltulose je dient te doseren in je sportdrank? En hoeveel moet je dan drinken tijdens het sporten? Hoe combineer je dit met een frisse smaak? En wat nu met die zouten? Tijd dus om alles even op een rijtje te zetten …

     

    De essentie van een sportdrank

    Een sportdrank vervult in essentie 3 taken:

    -            het opnemen van voldoende vocht om dehydratatie te voorkomen;

    -            het aanleveren van voldoende suikers als brandstof;

    -            het aanvullen van zoutverlies ten gevolge van transpiratie.

    Het niet voldoen aan één van bovenstaande kan een serieuze impact hebben op je sportprestaties.


    Hydrateren, hydrateren, hydrateren, …

    Dehydratatie is vijand nummer 1 van elke sporter. Verlies je 1-2% vocht dan zullen jouw sportprestaties hieronder lijden. Voor een sporter van 75 kilogram betekent dit 0,75-1,5 liter vocht. Vooral in warme omstandigheden zweet je deze hoeveelheid gemakkelijk uit. Weet dat meer dan 3% vochtverlies zelfs medische risico’s kan inhouden.

    Het is dan ook belangrijk voldoende te drinken tijdens het sporten. Gemiddeld verlies je al snel 0,5-1,5 liter vocht per uur afhankelijk van genetische aanleg, weersomstandigheden, sportintensiteit, … Het is belangrijk deze hoeveelheden terug aan te vullen, vooral bij langdurige inspanningen.

    Weeg je net vòòr en net na je training sessie, vermeerder met de hoeveelheid drank die je tijdens de sessie gedronken hebt en deel door het aantal trainingsuren. Zo bepaal je eenvoudig jouw transpiratiegraad (liter/uur) en kan je jouw vochtinname hierop afstemmen.

    Energie, energie, energie, …

    Het lichaam haalt energie uit aanwezige koolhydraten en vetten. Hoe hoger de sportintensiteit en hoe korter de inspanning, hoe groter het aandeel aan koolhydraten in de energievoorziening. Ons lichaam heeft echter maar een beperkte koolhydraatreserve onder de vorm van spier- en leverglycogeen. Vooral bij langere inspanningen (>1 uur) is het noodzakelijk extra energie in te nemen om je spieren te voorzien van voldoende brandstof. Wanneer glycogeenreserves immers zijn uitgeput moet het lichaam volledig terugvallen op de aanwezige vetten, maar deze zijn onvoldoende om een hoge trainingsintensiteit aan te houden.

    Opname van extra koolhydraten is dus gewenst. Een algemene richtlijn: 50-70 gram/uur, oplopend tot 90 gram/uur bij langere inspanningen met hoge intensiteit (>4 uur).

    Voorbeeld: Drink je 1 liter sportdrank per uur, dan bevat deze idealiter 5-6% Nutr!Break® Isomaltulose (50-60g/L). Daarnaast kan je elk uur nog 1 reep Nutr!Break® Sport Fruit innemen om je brandstoftank verder aan te vullen. Drink je slechts 0,5 liter (lagere transpiratie) dan kan je een extra fruitreep nuttigen om toch dezelfde hoeveelheid suikers per uur in te nemen.

    Door laag glycemische suikers op te nemen, vermijd je bovendien de gevreesde suikerdip (energiedip). Bovendien zorg je tevens voor een hoger aandeel van de vetverbranding in je energievoorziening zodat je tijdens het sporten langer kan teren op hetzelfde aantal koolhydraten. Een dubbele winst dus!

    Belangrijk te vermelden dat het suikergehalte van je sportdrank maximaal 7-8% mag bedragen. Een te hoog gehalte aan suikers zorgt er immers voor dat deze minder goed opgenomen worden en dat je tevens onvoldoende hydrateert. We spreken dan van hypertoniciteit.


    En wat nu met die zouten?

    Tijdens het sporten verliezen we niet enkel vocht, maar ook een heleboel zouten en dan vooral natrium. Een sporter verliest maar liefst 0,4 tot 1,6 gram natrium per liter zweet (=1 tot 4 gram keukenzout/liter). Het is dan ook belangrijk deze zouten opnieuw aan te vullen daar zij een belangrijke rol spelen bij het functioneren van ons lichaam, waaronder onze vochthuishouding en suikeropname. Vooral bij langdurige inspanningen (>1 uur) en bij hevige transpiratie zal een gebrek aan zouten de sportprestaties sterk beïnvloeden (hyponatraemie).

    Standaard drinkwater bevat echter onvoldoende zouten en deze dienen dus toegevoegd aan je sportdrank. Je kan uiteraard gewoon keukenzout of zeezout toevoegen. Immers het overgrote deel van de zouten in ons zweet bestaat uit natrium chloride (=keukenzout). Of je kan gebruik maken van zouttabletten (hydrotabs, elektroliet tabletten, …), die naast natrium ook een zekere hoeveelheid kalium, calcium en magnesium bevatten en ook een smaak toevoegen aan je op-maat-gemaakte sportdrank.

    Wil je het eenvoudig en natuurlijk houden, voeg dan naast het keukenzout (1,2-1,5 gram/liter) wat citroen- of limoensap toe voor een frisse smaak en extra vitamine C, wat helpt tegen vermoeidheid.

    In de supermarkt vind je bovendien heel wat geconcentreerde aroma’s (vb. Teisseire Mix & Go) om afwisseling te brengen in jouw sportdrank-op-maat.

    Nu heb je alle nodige informatie om de perfecte sportdrank samen te stellen aangepast aan jouw noden 😊

    Nutr!Food Consult BV
    Perelarenlaan 8
    3191 Hever
    België
    BE0752773052
    info@nutribreak.be

    Met de steun van

    Flanders investment & trade
     
    Copyright © 2024 Nutr!Food Consult BV